Oklikou k současnému stavu věcí až na DOD UPOL

Několikatýdenní nemoc konečně ustupuje, a tak alespoň poslední zbývající dny věnuji svému preferovanému tempu okolo padesáti stránek odborné četby denně (plus nějaké ty neodborné štěky, když je toho moc). K tomu se pojí úměrně velká potřeba ventilovat to hltání informací o oboru, ve kterém se mé blízké okolí nepohybuje. Přesně proto je tu další článek za relativně krátkou dobu.

Desky, co se na univerzitě rozdávaly, mne zaujaly na první pohled. Jednoduché, hezké.

Oklikou?

Po neúspěchu na prvních přijímačkách (první a druhé kolo), kdy jsem si podala přihlášku jen na FF UK, jsem zaplakala. Ne, že bych si i teď zpětně mohla vybrat jinak – ostatní fakulty v republice byly z různých důvodů zapovězené. Psychologie mi ale ani po nezdaru pro mě přímo grandiozním (Jak mohli tvrdit, že JÁ mám málo motivace?!) nedala spát, a tak jsem se rozhodla, že celý rok na technicky zaměřeném oboru budu brát spíše jako “oklikovou cestu k psychologii”.
Nemůžu si pomoct, ale ty desky jsou opravdu hezké i zevnitř.
Doba pokročila a celou dobu jsem zvažovala, v jakém bodě si pomyslnost desku života vybalancovat na špičce prstu a kam si co přidám. Setkala jsem se s vícero studenty Pedf UK a FF UK a bavila se s lidmi, kteří jsou přesvědčení, že bych měla být psycholožkou (zdravím, Míšo). Zvažovala jsem také svůj současný obor a jeho uplatnitelnost.
Z mého rozmýšlení vylezly dva nejvýraznější závěry:
  1. Ztratila jsem víru v to, že na FF UK jde o víc než o prestiž spojenou s historií školy
  2. Dospěla jsem k závěru, že je pro mě nejvýhodnější studovat dva obory najednou
Takže se z neplánované roční odstávky plánů pomalu stává “zajisté plánovaný odklad jednoho oboru o rok”, aby se mi nekřížily bakalářky. Oba obory mi také dohromady poskytují humanitně-technický rozhled a jeden obor mi vždy rozšiřuje možnosti v tom druhém. Také nesmím zapomínat na ego, které dva tituly jistě potěší, byť je mám v plánu uvádět spíš tak na letenkách, protože to údajně nutí personál kvalitněji řešit požadavky pasažéra.*
*aneb Věci, které si říkám, když se snažím uklidnit, protože jsou to přeci jen naprosto odlišné obory

Univerzita Palackého

Přírodovědecká fakulta a schody, ze kterých se motá hlava.
Jediná možnost studovat dálkově se mi nabízela v Olomouci, což asi všichni uchazeči ví. FF UK jsem zavrhla s minulými přijímačkami, Pedf UK za mě zavrhla ta speciální peagogika (děti maximálně svoje, jinak ani náhodou) a PVŠPS jsem nikdy ani nezvažovala, protože fakt nevím, jakého sponzora bych potřebovala.
Po dni otevřených dveří v Olomouci ale se svojí jedinou možností nejsem nespokojená. Celá filosofická fakulta působí hodně jinak, než Univerzita Karlova. Nedýchá na mě nepříjemný pach staroby, ale spíš starých prostor a mladých nadšených lidí, což až tak zlé není. Velkým pozitivem také bylo to, že do prezentace katedry byly zakomponované slajdy, proč si danou školu vybrat.
Mimochodem, proč jsou vždy katedry psychologie tak ošklivé? To ani na přihláškách univerzity nevydělávají z oboru psychologie natolik, aby alespoň trochu zlepšily podmínky na škole? Asi jsem zmlsaná z technického oboru, kde je peněz dost, ať je kvalita jakákoli.
Dalším velkým pozitivem byla možnost vyzkoušet si testy SPF nanečisto během dne otevřených dveří. Pomohly mi získat představu, jakým směrem se budou ubírat letos – překvapivě křesťanské, překvapivě plné otázek týkajících se programování a jůtůberů.
Konvikt a čekatelé na test nanečisto, kteří už se houfují 40 minut předem.

Závěrem

Představa studia dvou oborů mi přijde stále trochu děsivá, ale doufám, že se vše vyvine v nejlepším pořádku (a taky že se na tu školu konečně dostanu). Rozhodně mě neděsí představa dálkového studia – méně si užiju spolužáků, ale jak jsem poznala při dálkovém studiu gymnázia, na dálkovém se místo kvantity může nacházet kvalita (zdravím, Oli).
Vaše,
(Mgr. Bc.?)(Mgr. Ing.?)(Bc. et Bc.?) Aspirující psycholožka (PhD.???)

P.S. Aspirující psycholožka je nyní i na instagramu, protože objevila, že vícero letošních uchazeček je tam než tady. Můžete mě sledovat i tam! 🙂
 
Další z přijímačkových strastí a užitečných tipů včetně doporučené literatury, hodnocení a popisu přijímaček na FF UK a FF UPOL, celou moji přijímačkovou esej a jiné můžete najít pod štítkem “přijímačky“. Pokud Vám má tvorba něco přináší, můžete mě pozvat na čaj nebo na kafe, nebo zanechat komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.