Končící dubnové rodeo a odškrtávací seznam

Celý rok jsem byla přesvědčená o tom, že celý květnočerven bude jízda, což se mi potvrdilo ve skvěle vyváženém termínu maturit a přijímaček, který bych nazvala “Vaše každotýdenní kapka k zbláznění”. No dobrá, teď možná trochu přeháním – boj o místo na slunci ve mně spíš vzbuzuje nebezpečnou adrenalinovou rozchechtanost a spokojenost. Nadávkovat mi ale všechny maturity a přijímačky hezky na každý týden v pasáži od půlky května do půlky června? Uvidíme, za jak dlouho se v mém naadrenalinovaném těle můj mozek rozvaří na šedivý sirup. (Jde to vůbec? To musím zjistit.)

Viz odškrtávací seznam, bod třetí

I při optimistickém výhledu na krvelačné souboje příští měsíc mi ale duben dal nečekaně zabrat. Proč? Protože jsem jako trubka udělala evidentně velice zásadní chybu. Takže si to sem ještě jednou pro sebe poznamenám:

Nepodceňuj stres a nejistotu nastupující tak měsíc před klíčovou bitvou roku.

Tak, snad už si to budu pamatovat.
Ale i tak si tu dál (s dovolením nebo bez něj) budu rovnat své vystreslé myšlenky.

Jak se uklidnit?

Moci na ty zkoušky nemyslet by bylo skvělé, ale když se na ně každý den připravujete, nesmím se divit, že cituju Kirkegaarda i ze spaní. Mimochodem, pokud sem někdo náhodou zabloudí a chce pohodově vklouznout do filosofie, doporučuji seriál The Good Place. Já už se nemůžu dočkat na další sérii, která mě zajisté opět překvapí dějovým vývojem.

“To dobré místo” – odškrtávací seznam

1) Takže – sežeňte si dobré místo k učení. Fyzicky i psychicky.

Jsi v pyžamu, v županu a v posteli. Plně ti to vyhovuje. Checked.

2) Když to nepomůže, najděte si “to dobré místo” ve vašich poznámkách a dejte si pauzu od toho, co se fakt učit nechcete.

Pořád se vyhýbáš okecávacím otázkám v IVT? Není problém, pojď a uč se dál jen psychologii, i když ji potřebuješ mnohem později, než informatiku! Checked.

3) Pokud už nemáte kam před “tím špatným místem” v učení utéct, tak si ho vytvořte.

Zahoď ty teoretické učebnice alespoň na chvilku a pojď si přečíst ještě kousek Lží na pohovce od Yaloma…checked!

4) Pokud se vám nedaří ani na chvíli si ve vašem oboru vytvořit “The Good Place”, ale fakt se musíte učit…

…tak to máte blbý a měla bych tendence zamyslet se, jak je možné, že studujete něco, na čem nemůžete najít ani sebemenší “dobré místečko pro vás”.
V takových chvílích (na střední jich bylo až dost) si nabízím úlevu do budoucna – vytvářím a hledám si nejbližší “dobrá místa” na mé studijní cestě (a že jich je, když konečně můžu odmazat maturitní stresy!), i když přijdou třeba až v dalším tematickém okruhu.

Závěrem

Brzy by všem zájemcům o studium psychologie na FF UK měla přijít pozvánka a informace o přijímacím řízení. Doufám, že už se přehoupneme přes tento bod a další měsíc úmorného učení se bude už v duchu mozku pomalu se vařícím v oblíbeném hormonu sympatického systému.
Nebo prostě místo ježdění po přednáškách a šprtání zachraňte veverku. Zblízka jsou moc roztomilé.
Vaše,
Aspirující psycholožka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.