Anekdotový a lehce psychedelický trip do světa psychofarmakologie

Přijde bolševník a grep do baru…

Včera jste si to odhlasovali, dnes to máte! 

Pro nezasvěcené – včera jsem jakožto Aspirující psycholožka na instagramu deptala chemiky svým špatným nákresem amfetaminu se špatnými vazebnými úhly a ještě jsem se dovolila zmínit o své zálibě tonout v psychofarmakologii, kde jsem díky nové knize objevila dost zajímavou informaci o vstřebávání léčiv. Bohužel pro vás jste si odhlasovali, že chcete slyšet, jak se jakožto studentka převážně humanitního oboru snažím o výklad farmakologický, takže jak je libo.

Jedna moje z knihovny, jedna moje už navždy <3

 

Abych vás zavedla do děje, v klinické psychofamakologii jsem narazila na info, že u některých léčiv není dobré pít grepový džus, což mě trošku zaskočilo. Sice už jsem za ty roky objevila leccos, například informaci, že při užívání IMAO antidepresiv je zakázané jíst potraviny obsahující tyramin (amin odvozený od tyrosinu), který sám o sobě uvolňuje katecholaminy (deriváty tyrosinu), což by mohlo vést k hypertenzní krizi, ale grep, to pro mě byla úplně jiná úroveň překvapení.

Začala jsem tedy prozkoumávat, co si o těchto souvislostech myslí internet, tedy převážně databáze lékařských fakult, do kterých ale většinou jako student pouhé a nuzné psychologie nemám přístup (Nechtěli byste to změnit, prosím? Slibuju, že ten přístup nebudu využívat ke zlu!). Protože už do té knížky koukám nějakou dobu, praštil mě do očí cytochrom P450 3A4.

Cytochrom je bílkovina, která se nachází na povrchu mitochondrií, a konkrétně CYP3A4, jak se jeho název zkracuje, se nejvíce vyskytuje v játrech, kde je zodpovědný za odbourávání xenobiotik, což jsou látky tělu nevlastní, jako například léky nebo toxiny. A tady to začíná být složitější, protože vstupuje na scénu grep.

Grepy totiž podle wikipedie (ukamenujte mě, ale když nevíte, kde se chytit, je to dobrý zdroj) obsahují furanokumariny, což mě jakožto člověka s botanofobií (bojím se rostlin, už jsem to rozebírala na instagramu), který opravdu hodně moc nemá rád květinu s názvem bolševník velkolepý, ale zároveň je pravidelným účastníkem biologických olympiád, okamžitě zaujalo. Pocházím z oblasti zamořené bolševníky a moc dobře vím, že tito obří trifidi dokážou svými fototoxickými látkami solidně popálit kůži, citlivějšího člověka dokonce i oslepit. Jak se ty fototoxické látky jmenují? Samozřejmě furokumariny (furanokumariny, používá se obojí).

Takže sbohem, grepe, teď v tobě už navždy uvidím podobnost s bolševníkem, fňuk! Tento toxin se tedy v nějaké nižší míře vyskytuje v grepech a zároveň inhibuje jeden konkrétní cytochrom v játrech, a to CYP3A4. Tím tedy snižuje schopnost těla odbourávat léky, které jsou odbouratelné tímto cytochromem.

Podíváme se tedy na nějakého zástupce psychofarmak – vyberme třeba MARTA antipsychotikum quetiapin, jehož hlavní cestou eliminace je CYP3A4. Jeho inhibitorem (zvyšujícím substrát v těle) jsou například grep, pomeranč, nebo kanabinoidy. Induktorem (snižujícím substrát) je naprosto překvapivě třezalka tečkovaná, slabé přírodní antidepresivum, kterou je kvůli četným interakcím s psychofarmaky nedoporučováno kombinovat. Zeptejte se ale svého lékárníka, řekne vám toho mnohem víc, než Aspirující psycholožka.

Vtipnou odbočkou může být třeba multimodální antidepresivum vortioxetin (v Čechách často prodávané pod názvem Brintellix), jehož hlavní cestou eliminace je CYP2D6, jehož inhibitorem je kokain. Ty dva bych také radši nemíchala.

Pokud si mohu dovolit ještě jednu odbočku, jednorázové požití extáze se na mozku podepíše výrazně a velmi dlouhodobě například na přítomnosti serotoninu:

https://www.drugabuse.gov/sites/default/files/serotonin_present.jpg

 

A když už jsem začala akčně pokusem o anekdotu (zkušenější si asi vzpomenou na Járu Cimrmana a sérii anekdot typu H2SO5 a “Na slepé koleji…”), pokusím se i já dokončit tento vtip.

Grep a bolševník přijdou do baru. CYP3A4, barman dnešní směny, je přehlédne pohledem a zbystří. Ty ladné křivky grepu, ty dlouhé a elegantní listy bolševníku, ta síla se kterou se tyčí do výšky – na nic nemyslí, nenápadně pokyne bolševníku a grepu, ať ho následují do zadního traktu, a mezitím na dveřích otočí cedulku, aby ven mířila nápisem “zavřeno”. Quetiapin si povzdychne a střízlivý smutně odchází od zavřených dveří, zpoza nichž je slyšet jen podivné šustění…

Děkuju, že jste tu se mnou dnes byli, a pokud byste si chtěli přečíst další svérázné pojetí, ale tentokrát filosofické, odkazuji vás na příhodu s deapokalyptizačním chlupem – také máte ten svůj?

Pro jistotu se omlouvám farmakologům organickým chemikům a medikům, co už měli farmakologii a všechny vás vyzývám, ať mě případně opravíte v komentářích, nebo přihodíte nějakou vhodnou literaturu na toto téma. Na filosofické fakultě nás učí myslet, naučme se přemýšlet i o cytochromech!

Aspirující psycholožka,

která jde prodýchat panický záchvat při představě macatého bolševníku dělajícího nepřístojnosti s CYP3A4, když je z toho celý inhibovaný

One thought on “Anekdotový a lehce psychedelický trip do světa psychofarmakologie

  1. Tak jsem si šla přečíst, jestli si ten grep k snídani mám dát, nebo ne, a místo toho vařim guláš ze slov inhibovat, eliminovat a odbourávat. Jestli jsem to pochopila, tak když si dám grep, zvýšim působení kvetiapinu. Ráda bych se zeptala, jestli teda budu více usínat hned po tom grepu, nebo až po tom kvetiapinu, který si vezmu večer 🙂 Ale nakonec hlavně poprosím za všechny psychotiky – nedávat do jedné věty a snad raději ani do jednoho odstavce inhibitory, eliminátory, odbourávače a induktory, raději místo toho udělat tabulku 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.